Noże

Noże

wtorek, 30 października 2012

Czerwony ryż z kurczakiem i warzywami

Danie wygląda niezbyt ciekawie. Nie polecam osobą mającym dużą potrzebę estetycznego jedzenia. M stwierdził, że wygląda jak wymiociny kota - to chyba dobrze opisuje wygląd potrawy.
Ale w smaku.... oż cholera! Rewelacja jak dla mnie. Nie spodziewałam się takiego fajnego smaku.


czwartek, 25 października 2012

Babka piaskowa

Czas przygotowania: ok 1h 15min

Składniki:
- 6 jajek
- 250g masła
- 400g mąki pszennej
- 120g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml śmietany 18-22%
- 2 łyżki kakao
- 1 cytryna (skórka+sok)

1. Oddziel żółtka od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dodaj skórkę i sok z cytryny i nie przerywając ucierania dodawaj pojedynczo żółtka.
3. Stopniowo dodawaj śmietanę.
4. Wmieszaj delikatnie ubite na sztywno białka.
5. Masę podziel na 2 części (niekoniecznie równe). Do jednej z nich dodaj kakao. Jasną część przełóż do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Na nią wlej masę kakaową i widelcem dwa, trzy razy delikatnie zamieszaj. Dzięki temu powstanie wzorek.
6. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 oC i piecz około 45 min.

Smacznego!


Początkowo z M myśleliśmy, że nic z tego nie wyjdzie. Ciasto przed zmieszaniem z białkami było strasznie gęste, kleiło się i ledwo spadało z łyżki. Kilka razy sprawdzałam czy nic nie pominęłam w przepisie.
Po upieczeniu stwierdziliśmy, że ciasto jest niezbyt dobre. Jednak gdy wystygło i spróbowaliśmy go ponownie - zmieniliśmy zdanie. Pomimo iż wyszło jakieś takie twarde, trochę zbite i ciężkie to jest naprawdę dobre.

wtorek, 23 października 2012

Zapiekane muszelki

Czas przygotowania: ok 45 min

Składniki (na 2 porcje):
- 250g mielonego mięsa wieprzowego
- 100g świeżych grzybów (ew. pieczarki)
- 1 duża cebula
- makaron muszelki
- mozzarella
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, tymianek (inne przyprawy wg upodobań)
- oregano

1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawy, smaż przez chwilę. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojone grzyby.


2. Smaż całość przez chwilę, dodaj mięso. Całość smaż aż mięso będzie ładnie zarumienione.


3. Dolej wody i dodaj mąkę ziemniaczaną, aby całość zagęścić.
4. Makaron podgotuj - nie zbyt długo, by muszelki nie stały się zbyt miękkie.
5. Ułóż muszelki w brytfance do pieczenia i napełnij je mięsem z grzybami.
6. Na wierzchu muszelek ułóż plasterki mozzarelli, całość posyp oregano.
7. Zapiecz ok 5-10 min, aż ser stopnieje.

Smacznego!

OCENA: Jest to mój własny pomysł, stąd opis może być nie do końca zrozumiały.
Szczerze powiem, że bałam się sama kombinować w kuchni, ale dostałam od mamusi świeże grzyby i postanowiłam coś z nimi zrobić. Wyszło całkiem ciekawie, M był zachwycony - po pierwsze że było dobre, po drugie że sama coś wymyślam. Cieszył się że próbuję sama gotować.
Wyszły mi zbyt miękkie muszelki dlatego nie było tak jak chciałam - by każda muszelka byłą osobno. Żeby wyszło tak jak zamierzałam, bardzo ważne jest by ich zbyt długo nie gotować.

Czy powtórzę? Na pewno.

poniedziałek, 15 października 2012

Babka żurawinowa

Czas przygotowania: ok 1h

Składniki:
- 180g masła
- szklanka cukru
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- około 200g suszonej żurawiny
- cukier puder do posypania

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
2.  Dodaj jajka i śmietanę, a gdy masa znów będzie jednolita - mąkę i proszek do pieczenia.
3. Żurawiny namocz w gorącej wodzie, odsącz i dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
4. Przełóż ciasto do formy.


5. Piecz około 45 min w temperaturze 180 oC.


6. Upieczoną i przestudzoną babkę odwróć do góry dnem i wyjmij z formy, posyp cukrem pudrem.



Jakby to powiedzieć... To moje pierwsze własne ciasto. Zakalec jak się patrzy - to wina mierzenia na szklanki. Od teraz wszystko będę ważyć na wadze. M mówi że mimo to jest bardzo dobre, ale w sumie to co ma powiedzieć? :D
Poważnie mówiąc, moim zdaniem ciasto jest całkiem niezłe. Niedługo zrobię jeszcze raz i napiszę czy w końcu mi wyszło ;)

niedziela, 7 października 2012

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Dawno nie jadłam czegoś takiego dobrego. Przygotowanie nie wymaga wiele umiejętności (poza zgrabnością w kuchni, której czasami mi brak - efektem tego jest poparzenie). M bardzo się objadł, co znaczy że musiało mu bardzo smakować. Gdy zjadł, przyciągnął mnie do siebie, pocałował i powiedział "dziękuję, było zaje*****"
Uwielbiam gotować, gdy jedzący to doceniają!



sobota, 6 października 2012

Halibut pieczony z ziołami

Halibut bardzo prosty w wykonaniu. Przygotowanie zajmuje też niewiele czasu, więc jest idealny na leniwy dzień w kuchni. Jedyny mankament to problemy z nałożeniem ryby po upieczeniu na talerz, tak by ładnie wyglądała. Jest bardzo delikatna przez co łatwo się rozpada. W smaku i zapachu - cudo. Nie zrobiłam zdjęcia upieczonego, bo M i doktorek od razu zjedli...


Lukrowane ciasteczka

M poprosił o ciasteczka z lukrem cytrynowym, takim "jak robi mamusia"...
Nie lada wyzwanie, ale myślę że z zadania wybrnęłam śpiewająco.

Czas przygotowania: 1,5 - 2h (razem z chłodzeniem)

Składniki (na ok 60 sztuk):
-  kostka miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
lukier cytrynowy

1. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę.
2. Dodaj jajko, żółtko, mąkę i zagnieć na elastyczne, gładkie ciasto.
3. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. pół godziny.
4. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy porcjami rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Foremką wycinaj ciasteczka i układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


5. Ciasteczka piecz partiami w piekarniku rozgrzanym do 150 oC przez 10-12 min, aż będą złociste.
6. Upieczone i przestudzone ciasteczka posmaruj lukrem i ewentualnie posyp posypką (czekoladą, migdałami, cukiereczkami itp). Poczekaj aż lukier zastygnie.

Przepis na lukier: cukier puder wymieszaj z cytryną, dodaj oliwę i wodę. Jeżeli lukier będzie za rzadki - dodaj cukru pudru, jeżeli za gęste - dodaj wody.

Smacznego :)

Bardzo łatwe, lecz pracochłonne ciasteczka.