Noże

Noże

niedziela, 30 grudnia 2012

Delikatna jajecznica

Lubię jajecznice, ale zawsze uważałam... jakiego by tu określenia użyć? Jak to mówi moja siostra - "dupy nie urywa". To chyba najlepsze określenie dla mojego stosunku do jajecznicy.
Jakiś czas temu stosunek ten się całkowicie zmienił za sprawą mojej przyszłej, potencjalnej teściowej - mamusi M. Będąc u nich w domu, w Pyrlandii, rano dostałam jajecznicę i bardzo się zdziwiłam. Jak nigdy, wyjątkowo mi smakowała. Tajny składnik?



czwartek, 27 grudnia 2012

Pierniczki świąteczne 2

Eh to moje roztrzepanie... Miałam dodać wcześniej przepis na drugie pierniczki, ale wir świątecznych przygotowań mnie pochłonął. Trudno, dodaje teraz. Lepiej późno niż wcale :)

Czas przygotowania: 20min przygotowanie ciasta, noc w lodówce, ok 40 min pieczenie

Składniki:
- 50 dag mąki żytniej 
- 10 dag miękkiego masła
- 10 dag miękkiego marcepana
- 1 łyżka sody
- 10 dag cukru trzcinowego
- 20 dag płynnego miodu
- 2,5 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżko kakao
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 80g uprażonych, obranych i zmielonych migdałów

1. Wymieszaj mąkę z sodą, dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrób ciasto.
2. Uformuj z ciasta kulę i włóż na noc do lodówki.
3. Rozkawałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawaj dowolne pierniczkowe kształty.
4. Piecz w temperaturze 170°C przez około 12-15 minut.
5. Gotowe pierniczki ozdób - polukruj, polej czekoladą



Bardzo pyszne pierniczki, szczególnie dla kogoś kto uwielbia migdały. Są idealne dla spóźnialskich, którzy robią pierniki na krótko przed świętami. Dodatkowo, są wyjątkowo proste w wykonaniu.

niedziela, 23 grudnia 2012

Przeliczanie miar kuchennych

Gdy piekłam swoją pierwszą babkę z zakalcem popełniłam zabawny błąd. Wzięłam za dużą szklankę do odmierzania składników. Zorientowałam się dopiero po pewnym czasie.
Teraz, gdy cokolwiek gotuję, przeliczam podane w przepisie miary na gramy i wszystko ważę na wadze kuchennej. Od chwili gdy zaczęłam przeliczać, wszystko wychodzi mi tak jak trzeba.

Przeliczam szczególnie mąkę, cukier i masło. Ciężko mi jest "nabrać" łyżkę masła tak, by faktycznie miała tyle, ile potrzeba. Oczywiście wszystko w dalszym ciągu robię na "szklanki" i "łyżki", jednak kontrolnie sprawdzam na wadze. Z czasem pewnie się nauczę i będę sypać "na oko".

Produkt - łyżka stołowa/ szklanka
Bułka tarta - 15/155g
Cukier - 13/220g
Cukier puder - 10/160g
Kakao - 6/100g
Mak - 10/170g
Masło - 14/240g
Mąka pszenna - 11/165g
Mąka ziemniaczana - 11/180g
Miód - 22/360g
Mleko - 15/255g
Olej - 10/240g
Proszek do pieczenia - 10/?g
Ryż - 15/230g
Sok z cytryny - 6/?g
Śmietana - 25/220g
Woda - 15/250g

Miary zagraniczne
1 lb. (funt, pound) - 450g
1 oz. (uncja, ounce) - 28g
1 cl = 10ml

cup - szklanka
T - łyżka stołowa
t - łyżeczka
1 cup= 16T= 40t

sobota, 22 grudnia 2012

Kurczak w cieście

Czas przygotowania: ok 20 min

Składniki (na 2 porcje):
- ok 300g kurczaka
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- woda

1. Kurczaka umyj, pokrój na kawałki.
2. Dodaj sos sojowy i czosnek, wymieszaj.
3. Tak przygotowanego kurczaka dobrze jest wstawić do lodówki (najlepiej na ok 30 min, ale ja wstawiam go na czas robienia ciasta i też jest dobrze)
4. Przygotuj ciasto: do garnka wsyp mąki, sól i dodaj tyle wody, aby ciasto miało konsystencję ciasta do naleśników.
5. Do ciasta wrzuć kurczaka, wymieszaj.


6. Wykładaj na rozgrzaną patelnie lub wok kawałki kurczaka z ciastem. Smaż na złotawy kolor.


Smacznego :)


Bardzo lubię kurczaka w cieście, jednak M za nim nie przepada.
Mięso można podawać np. z ryżem i sosem (w moim przypadku ostry słodko - kwaśny). Ja dodatkowo zrobiłam do tego warzywa z patelni (kapusta, pieczarki, papryka, cebula).
Doktorek, którego talerz widać na zdjęciu był bardzo zadowolony :)

niedziela, 16 grudnia 2012

Sernik miodowy

Mikołaj w tym roku przyniósł mi dwie książki - ciasta oraz ciasteczka. To zobowiązuje, więc w końcu zabrałam się za swoje pierwsze trudniejsze ciasto (do tej pory robiłam tylko zupełnie proste babki czy ciasta czekoladowe). Miałam dużo obaw co do efektu, ale szczerze powiem - jest zadowalający.

Wyjątkowo lubię serniki, a połączenie miodu z serem bardzo mi przypasowało.


sobota, 8 grudnia 2012

Pierniczki świąteczne 1


Idą święta, wszyscy w około pieką pierniczki. A ja? Nigdy ich nie robiłam. Ani sama, ani z mamą. 

Eh... chyba czas nadrobić zaległości.

Czas przygotowania: ok 45 min + czas w lodówce

Składniki:
- 0,5 kg miodu
- kostka masła
- 3 jajka
- 25 dag cukru
- 1,2 kg mąki krupczatki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do pierników

1. Miód i przyprawy rozgrzej na patelni, dodaj cukier i masło.

2. Poczekaj aż całość zamieni się w jednolitą masę i odstaw do ostygnięcia.

3. Wbij jajka i miksuj na wolnych obrotach. Stopniowo dodawaj mąkę z sodą. 

4. Odstaw minimum na godzinę do lodówki.
5. Rozwałkuj ciasto, wycinaj pierniczki (ok 0,5 cm grubości) i piecz w 180°C.


Pierniki robiłam pierwszy raz w życiu. Te, które zrobiłam wydają mi się wyjątkowo aromatyczne. Prawdziwy miód, którego użyłam, dostałam od mojego jaskiniowego guru - K.B. Bardzo dziękuję!
Przepis jest na prawdę prosty, pierniczki szybko się robi (trochę gorzej z ozdabianiem). Oczywiście nie obyło się bez porażek. Na zdjęciu poniżej kilka ciastek z pierwszych porcji. Piekłam i zastanawiałam się co robię nie tak, zanim M nie doszedł do wniosku, że "jadł chyba trochę grubsze pierniczki". Moje miały ok 5-10 mm zamiast 0,5 cm :)



W rezultacie, po pokonaniu przeciwności - wyszły super pierniczki, które przyozdobiłam kolorowym lukrem i różnymi łakociami. Nawet M mi pomagał (i trochę podjadał).


Ciasto świetnie nadaje się do budowania domków z piernika. Przetestowałam!



Czy powtórzę? Na pewno, będzie to jeden z moich przepisów na świąteczne pierniczki.

czwartek, 6 grudnia 2012

Kurczak z pieczarkami i papryką

Bardzo smaczne i szybkie danie. Zrobiłam je dziś zupełnie bez chęci gotowania (M wyjechał na budowę, sama byłam zmęczona, a jeszcze czekało mnie zebranie w szkole). O dziwo wyszło mi naprawdę coś fajnego, co na stałe może zagościć w mojej kuchni.   


środa, 5 grudnia 2012

Kilka kulinarnych słów o mnie

Kilka kulinarnych słów o mnie czyli kuchenne złote myśli :)

Imię: Aleksandra
Lat: aktualnie 23
Gotuję dla: głównie dla M - to on sprawia że chce mi się siedzieć przy garach i pichcić. Przez niego założyłam bloga, dla niego szukam przepisów, wymyślam własne kombinacje, piekę.
Ulubione warzywa: cukinia, pieczarki, cebula - kocham je wszystkie
Ulubione owoce: zdecydowanie pomarańcza, a ostatnimi czasy także pomelo
Ulubione zioła: tymianek - uwielbiam, mogłabym dawać go praktycznie do wszystkiego, co czasem wkurza M i ma lekki wstręt do tymianku :)
Ulubione przyprawy: imbir - uwielbiam jego zapach i smak
Ulubione mięso: kocham kurczaka i jest to moja jedyna miłość wśród mięs, choć nie gardzę innymi
Ulubiony sposób przygotowywania potraw: pieczenie!
W kuchni najbardziej lubię... piec ciasteczka i je dekorować oraz ... pewnie wydaje się dziwne - obierać ziemniaki
W kuchni najbardziej nie lubię... długiego miksowania i robienia zup (nie umiem, jak się nauczę to może polubię)
Nie lubię: podrobów, szparagów, nie przepadam za wszystkim co kiszone, kiedyś jako dziecko nie lubiłam również szpinaku (jego smak był dla mnie od czasów przedszkola zagadką, niedawno odważyłam się spróbować - nie jest taki zły)

Jeszcze jakieś pytania? Chętnie odpowiem.