Noże

Noże

sobota, 15 lutego 2014

Makaron z tuńczykiem w śmietanie

Tuńczyk budzi we mnie sprzeczne emocje. Z jednej strony go lubię (między innymi za takie dania jak te), z drugiej strony za nim nie przepadam, a czasem wręcz mam do niego wstręt. Dziwna to ryba...

Prezentowane danie jest banalnie proste, nie wymaga wielu składników, a do tego jest na prawdę dobre. Jest również bardzo szybkie w wykonaniu. Przygotowanie zajęło mi około 15 minut - właściwie wszystko zależy od tego jak długo gotuje się makaron, resztę przygotuje się w międzyczasie.

Czas przygotowania: 15min

Składniki (na 2 porcje):
- makaron rurki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 łyżka majonezu (można pominąć i dodać więcej śmietany)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka chilli
- sól, pieprz, olej
- natka pietruszki
- parmezan

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, chilli, sól i pieprz. Podsmaż. Odsącz tuńczyka i dodaj do cebuli, lekko rozdrobnij i podsmaż. Na koniec dodaj majonez i śmietanę. Wymieszaj. Nakładaj tuńczyka na makaron, posyp lekko startym parmezanem i natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. A jakie produkty będą najlepsze do tego dania? Wiem, że to one czasem są kluczowe i powiem Ci, że trafiłam ostatnio na stronę https://najlepszewkuchni.pl/produkty Tam znalazłam świetne produkty mleczne firmy Mlekpol i na pewno chętnie będą korzystała z nich w swojej kuchni. Myślę, że będzie to dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń