Noże

Noże

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Grilowana papryka z fetą

Sezon grillowy uważam za rozpoczęty!

W weekend, w zamian za skrzynkę piwa i grilla, M z doktorkiem przekopywali mi ogródek. Niespodziewanie dołączyli do nich moi przyszli, potencjalni teściowie :) Z okropnej czynności jaką jest machanie łopatą zrobił się bardzo miły dzień. Do tego siostra nosem wyczuła pichcące się papryki i wraz ze szwagrem pojawiła się na mojej niewielkiej, przekopanej już posiadłości.


piątek, 12 kwietnia 2013

Sałatka ze smażoną papryką i fetą

Prosta, szybka i pyszna sałatka. Idealna na małą przekąskę.


Czas przygotowania: 15 min

Składniki (na 1 porcje):
- 2-3 liście sałaty lodowej
- 1/2 czerwonej papryki
- ok 50 g sera feta
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia

1. Porwij sałatę na małe kawałki.
2. Pokrój paprykę w paski. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj do sałaty.
3. Dodaj sera feta pokrojonego w kostkę.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sezamowe ciasteczka uśmiechu

Moja kochana mama skomentowała na blogu Ciasto 3 BIT słowami "Ja chcę jakiegoś super nowego ciasta!!!! Olu ratuj!!!!". Specjalnie dla niej, przygotowałam ciasteczka sezamowe.


Dodatkowo zapakowałam każde ciasteczko w celofan i włożyłam karteczkę z różnymi cytatami. Tak dla pojawienia się uśmiechu na twarzy czytającego. Zobaczymy co mamusia wylosuje :)

czwartek, 4 kwietnia 2013

Ciasto 3 BIT

Zostałam ciocią! Siostra M urodziła pięknego synka. Na śniadanie Wielkanocne pojechaliśmy do Poznania, gdzie mieszkają szczęśliwi, świeżo upieczeni rodzice.



Na tę okazję zrobiłam moją wersję ciasta 3 BIT, opierając się na przepisie który znalazłam na blogu mniam mniam. Jest to przepyszne połączenie masy krówkowej, śmietankowego budyniu i bitej śmietany. Ciasto robi się całkiem sprawnie i nie wymaga pieczenia, co jest dużą zaletą.

środa, 3 kwietnia 2013

Ciasto cytrynowe

Bardzo proste i szybkie ciasto. Przygotowanie ogranicza się praktycznie tylko do wymieszania wszystkich składników.

Jako że M wyjechał na budowę, rozdałam ciasto podczas wykładu (w ramach kursu taternictwa jaskiniowego, na który się zapisałam). Zeszło całe, co mnie bardzo ucieszyło. W smaku jest świetne, a dzięki śnieżnobiałemu lukrowi jest jeszcze lepsze.

Zamiast cytryny można dodać np. sok z pomarańczy lub limonki.