Noże

Noże

sobota, 28 września 2013

Grzyby marynowane

Czas grzybów niedługo się skończy... W lasach pod Wrocławiem dzikie tłumy. Dobrze, że wstaliśmy wcześnie i o 6:30 (gdy tylko zrobiło się jasno) byliśmy już z koszykami gotowi do poszukiwań. Jestem początkującym grzybiarzem i szczerze powiedziawszy - nie szło mi najlepiej. Przez pierwsze 30 min znalazłam tylko 3 małe podgrzybki, a moja mama miała już połowę koszyka! Po przełażeniu około godziny wreszcie zaczęłam dostrzegać te małe, brązowe, chowające się przede mną kapelusiki. Rezultat nie był oszałamiający, ale z M byliśmy zadowoleni. Część grzybków (kurki) poszła na śniadanie do jajecznicy, część zużyłam do pysznego sosu grzybowego, a reszta została ususzona lub wsadzona w słoiki.

Pierwszy raz marynowałam grzybki, ale już czuję że będą pyszne!


piątek, 27 września 2013

Placuszki z serem

Niedawno odkryłam przepis na bardzo szybkie i smaczne placki. Można do nich dodać praktycznie każdy rodzaj sera - żółty, kozi, oscypka, fetę, mozarellę... Są bardzo szybkie i proste (co jest ich największą zaletą) w wykonaniu i jak na razie każdemu smakowały.
Zrobiłam je podczas obozu w Tatrach. Nasz instruktor - Bartek - był zachwycony i chyba został fanem mojej kuchni :) Szczególnie polecam placuszki z prawdziwym oscypkiem - mega smaczne!

poniedziałek, 9 września 2013

Brownie z malinami i herbatnikami

Na razie jest to moje ulubione brownie. Nie podobają mi się w nim 2 rzeczy: strasznie uzależnia i za szybko znika! Ciasto przetestowane w podróży, długo wytrzymuje i daje pozytywny, czekoladowy zastrzyk energii :)


środa, 4 września 2013

Zupa z soczewicy

Zupę z soczewicy poznałam dzięki znajomemu podczas wyprawy speleologicznej Picos de Europa w Hiszpanii. Na bazie, gdzie jadało się głównie parówki, zupa z soczewicy była prawdziwym rarytasem. Zrobiłam ją wg zaleceń znajomego, z własnymi zmianami. Zupa wyszła przepyszna. M i doktorek, który zawitał u nas na obiedzie po przerwie wakacyjnej, byli zachwyceni. 



niedziela, 1 września 2013

Galaretka z malinami w melonie

Galaretka to bardzo prosty deser, szczególnie jeżeli robi się ją z gotowego opakowania. Można tworzyć rozmaite wariacje. Mój ostatni pomysł: galaretka z malinami w melonie. Wygląda bardzo ciekawie, szczególnie pokrojona. W naszym domu chyba grasują krasnoludki, bo został dla mnie tylko 1 kawałek! M z pewnością coś na ten temat wie...