Noże

Noże

piątek, 28 września 2012

Filety z indyka zapiekane

Czas przygotowania: ok 1h-1,5h

Składniki (na 4 porcje):
- 600g piersi z indyka
- 1 1/2 łyżki soku z cytryny
- puszka kukurydzy
- 1-2 strąki zielonej papryki
- starty ser do posypania
- 3 łyżki masła
- łyżka mąki
- ćwierć szklanki lekkiego bulionu
- 3/4 szklanki śmietanki
- sól, pieprz, szczypta cukru

1. Umyte i osuszone mięso pokroić na plastry, lekko zbić posypać solą, pieprzem, skropić 1/2 łyżki soku z cytryny, zostawić na kilka minut.
2. Na patelni roztopić łyżkę masła, usmażyć filety
3. Papryki opiec w piekarniku, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski.
4. W rondelku stopić 1,5 łyżki masła, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić bulionem, dodać sól, pieprz, cukier i łyżkę soku z cytryny. Mieszać aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę i podgrzać.
5. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć filety, obłożyć paseczkami papryki, posypać kukurydzą, zalać sosem, posypać startym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min.

Danie bardzo proste jednak dość pracochłonne. Smakuje rewelacyjnie. Zrobiłam je na sobotni rodzinny obiad razem z M. Wszyscy się zajadali aż uszy im się trzęsły, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Danie podałam z ryżem curry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz