Noże

Noże

środa, 9 stycznia 2013

Roladki z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem

Zarówno mi jak i M danie bardzo smakowało. Bardzo lubimy kotlety "dewolaje" :) Ta wersja wyjątkowo nam pasuje, gdyż są w niej pieczarki (moje ukochane warzywa) i cebula (druga po mnie miłość M). 
Roladki podałam ze słodką sałatką z kapusty pekińskiej. Kotlety smażyłam na zbyt dużym ogniu, przez co jeden był lekko niedosmażony. Bardzo ważne jest, żeby kotlety smażyć dosyć długo.




Czas przygotowania: 30-40 min

Składniki (na 2 porcje):
- ok 300g fileta z kurczaka
- ok 5 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- tymianek, koperek
- żółty ser
- sól, pieprz

1. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzany olej.
2. Umyj pieczarki i pokrój je w drobną kostkę. Dodaj do cebuli.
3. Dodaj sól, pieprz, tymianek i koperek (lub inne przyprawy według upodobań). Całość podsmaż.
4. Piersi z kurczaka umyj, utłucz jak na kotlety.
5. Na każdym kotlecie ułóż plasterek sera (ewentualnie można wymieszać kawałki sera z masą pieczarkową), nałóż masę z pieczarek.
6. Zawijaj roladki (możesz związać nitką z obu stron, tak aby się nie rozchodziły).
7. Gotowe roladki maczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru (ważne, by ogień nie był zbyt duży - mięso się przysmaży z wierzchu, ale nie będzie usmażone w środku).

2 komentarze:

  1. druga po Tobie stoi w garażu i zimuje, ale jest daleko hen hen za Tobą.

    OdpowiedzUsuń