Noże

Noże

sobota, 6 października 2012

Lukrowane ciasteczka

M poprosił o ciasteczka z lukrem cytrynowym, takim "jak robi mamusia"...
Nie lada wyzwanie, ale myślę że z zadania wybrnęłam śpiewająco.

Czas przygotowania: 1,5 - 2h (razem z chłodzeniem)

Składniki (na ok 60 sztuk):
-  kostka miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
lukier cytrynowy

1. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę.
2. Dodaj jajko, żółtko, mąkę i zagnieć na elastyczne, gładkie ciasto.
3. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. pół godziny.
4. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy porcjami rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Foremką wycinaj ciasteczka i układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


5. Ciasteczka piecz partiami w piekarniku rozgrzanym do 150 oC przez 10-12 min, aż będą złociste.
6. Upieczone i przestudzone ciasteczka posmaruj lukrem i ewentualnie posyp posypką (czekoladą, migdałami, cukiereczkami itp). Poczekaj aż lukier zastygnie.

Przepis na lukier: cukier puder wymieszaj z cytryną, dodaj oliwę i wodę. Jeżeli lukier będzie za rzadki - dodaj cukru pudru, jeżeli za gęste - dodaj wody.

Smacznego :)

Bardzo łatwe, lecz pracochłonne ciasteczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz