Noże

Noże

poniedziałek, 4 listopada 2013

Sałatka z melonem i mozzarellą

Melon to cudowny owoc - orzeźwiający, aromatyczny, soczysty. Można go jeść do woli, bo podobno jest niskokaloryczny oraz bogaty w witaminy i składniki mineralne.
Zrobiłam sałatkę z melona na słono - z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi.
M początkowo był sceptycznie nastawiony, ale w rezultacie zjadł całą miskę. Ja byłam zachwycona, bo sałatka była przepyszna.

Czas przygotowania: 15 min

Składniki (na 2-3 porcje):
- 1/2 dużego melona (ok 700-800g)
- 1 pomarańcza
- 150g małych kulek mozzarelli
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz


Wydrąż melona i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli przekrój na pół. Pomarańczę obierz ze skórki, rozdziel, wyciągnij miąższ z osłonek, pokrój na 3 części. Składniki sałatki włóż do miski. Przygotuj dressing - wymieszaj oliwę, cytrynę, sól i pieprz. Polej nim sałatkę i wymieszaj. Odstaw na min 10 minut do lodówki. Udekoruj listkami bazylii.

2 komentarze:

  1. Jedyny problem to skąd wziąć dobrego melona :-), musimy koniecznie wypróbować tą sałatkę z takim słodkim, nagrzanym słońcem, dojrzałym melonem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedyny problem to skąd wziąć dobrego melona :-), musimy koniecznie wypróbować tą sałatkę z takim słodkim, nagrzanym słońcem, dojrzałym melonem!

    OdpowiedzUsuń