Noże

Noże

poniedziałek, 9 stycznia 2017

Mini beza Pavlova - z granatem i z kiwi

Beza! Według mnie to jedna z lepszych słodkości jakie ludzkość wymyśliła. W wersji mini jest idealna na szybki i zachwycający wypiek. Pavlova w rozmiarze XXS jest bardzo prosta w wykonaniu, idealnie chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, przełamana kwaskowatością granata i kiwi. Po prostu rozpływa się w ustach! Spróbujcie.


Te bezy przygotowałam dla znajomych na wieczór gier planszowych (uwielbiam planszówki!). G, P i N chyba smakowało, bo każdy wziął dokładkę ;)

Czas przygotowania: 20 minut + 1h pieczenia

Składniki (na 12 mini bez): 
- 6 białek jajka
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietanki kremówki minimum 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- owoce - kiwi, granat, maliny, borówki itp.
- opcjonalnie: barwniki spożywcze

Białka ubij z solą na sztywną masę. Stopniowo (łyżka po łyżce) dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż do otrzymania błyszczącej, sztywnej piany. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką. Formuj bezy o podstawie okręgu o średnicy około 10 cm i wysokości około 5 cm.


Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i od razu zmniejsz do 150 stopni. Piecz przez pół godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezy na kolejne pół godziny.

W trakcie pieczenia przygotuj krem: śmietankę ubij z dodatkiem cukru waniliowego. Do sztywnej masy dodaj serek mascarpone i wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać barwnik spożywczy. Ja zrobiłam dwie masy - do jednej dodałam odrobinę czerwonego, do drugiej zielonego barwnika.

Udekoruj bezy masą i owocami.






1 komentarz:

  1. Nigdy nie próbowałem takich słodkości, ale w najbliższym czasie są urodziny mojego brata to pomogę mu w organizacji i zrobie takie bezy

    OdpowiedzUsuń