Noże

Noże

poniedziałek, 15 października 2012

Babka żurawinowa

Czas przygotowania: ok 1h

Składniki:
- 180g masła
- szklanka cukru
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- około 200g suszonej żurawiny
- cukier puder do posypania

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
2.  Dodaj jajka i śmietanę, a gdy masa znów będzie jednolita - mąkę i proszek do pieczenia.
3. Żurawiny namocz w gorącej wodzie, odsącz i dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
4. Przełóż ciasto do formy.


5. Piecz około 45 min w temperaturze 180 oC.


6. Upieczoną i przestudzoną babkę odwróć do góry dnem i wyjmij z formy, posyp cukrem pudrem.



Jakby to powiedzieć... To moje pierwsze własne ciasto. Zakalec jak się patrzy - to wina mierzenia na szklanki. Od teraz wszystko będę ważyć na wadze. M mówi że mimo to jest bardzo dobre, ale w sumie to co ma powiedzieć? :D
Poważnie mówiąc, moim zdaniem ciasto jest całkiem niezłe. Niedługo zrobię jeszcze raz i napiszę czy w końcu mi wyszło ;)

1 komentarz:

  1. Olaboga Ola ona musiała być pyszna! A może jednak będzie "do trzech babek sztuka" to i ja się na nią załapię :D

    OdpowiedzUsuń