Noże

Noże

niedziela, 7 października 2012

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Dawno nie jadłam czegoś takiego dobrego. Przygotowanie nie wymaga wiele umiejętności (poza zgrabnością w kuchni, której czasami mi brak - efektem tego jest poparzenie). M bardzo się objadł, co znaczy że musiało mu bardzo smakować. Gdy zjadł, przyciągnął mnie do siebie, pocałował i powiedział "dziękuję, było zaje*****"
Uwielbiam gotować, gdy jedzący to doceniają!




Czas przygotowania: ok 1h

Składniki (na 2-3 porcje):
- 250g mielonej wieprzowiny
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 5 średniej wielkości pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowania sera mozzarella
- zioła prowansalskie, bazylia, chilli
- pieprz, sól

Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką, tak by powstały łódeczki.


Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki i usuń pestki. Pozostały pomidor pokrój w kostkę. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę. Dodaj sól, pieprz, chilli, zioła. Następnie dodaj pieczarki i posiekany (lub przeciśnięty przez praskę czosnek.


Dodaj mięso i smaż aż się zarumieni. Dodaj pokrojone pomidory.


Całość smaż, aż płyn się zredukuje i sos będzie stosunkowo gęsty. Napełnij wydrążone cukinie i przykryj je plasterkami sera.


Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 oC na około 15 min.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dziś wypróbuję. Ale... nie podałaś w składnikach pomidorów! I dlatego ich nie kupiłam, więc teraz zrobię bez pomidorów. Może dodam przecieru?

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie, dzięki za spostrzegawczość ;)

    OdpowiedzUsuń