Noże

Noże

wtorek, 4 marca 2014

Quesadilla

Uwielbiam Quesadillas! Pierwszy raz spróbowałam tego pysznego dania w Pizza Hut, choć najlepsze i tak można dostać w restauracji meksykańskiej na Szewskiej we Wrocławiu. Zabrał mnie tam R, za co serdecznie mu dziękuję.
Pomyślałam, że przygotowanie tego meksykańskiego przysmaku samemu nie może być trudne. Faktycznie -  jest to bardzo proste i szybkie danie. Do środka można dać co tylko dusza zapragnie. Nadzienie jest zupełnie dowolnie. Moja wersja była na ostro, z dużą ilością warzyw.




Czas przygotowania: 25-30 min

Składniki (na 3 porcje):
- opakowanie placków tortilla (6 szt)
- sos chilli
- 250g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 8 dużych pieczarek
- 1 cukinia
- czerwona papryka
- żółta papryka
- ser żółty
- olej do smażenia
-  papryka słodka, tymianek, sól, pieprz, przyprawa do pizz i zapiekanek (opcjonalnie)

1. Obierz i pokrój cebulę (drobno) i pieczarki (półplasterki).
2. Umyj paprykę i cukinię. Pokrój w małe kawałki.
3. Umyj kurczaka i pokrój w drobne paski.
4. Rozgrzej olej na patelni, dodaj paprykę słodką, tymianek, sól i pieprz.
5. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę. Gdy się lekko zarumieni, dodaj pieczarki.
6. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodaj kurczaka. Smaż, aż zrobi się biały.
7. Dodaj paprykę i cukinię. Smaż całość ok 5 min.
8. Placki tortilli posmaruj sosem chilli.
9. Na jeden placek nałóż kurczaka z warzywami. Posyp przyprawą do pizzy, przykryj serem.
10. Przykryj drugim plackiem. Tak samo postępuj z kolejnymi plackami.
11. Wstaw do piekarnika (czas pieczenia i temperatura nie ma znaczenia - ważne by ser się roztopił a placki lekko przyrumieniły). Można również wstawić placki do mikrofalówki.
12. Pokrój na trójkąty. Podawaj ze śmietaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz