Noże

Noże

wtorek, 25 czerwca 2013

Makaron jaskiniowy

Podczas wyjazdu w jaskinie kolega przygotował makaron, który nieszczęśliwie wpadł do dziury i cały wysypał się na jej dnie. Stąd wzięła się nazwa - makaron jaskiniowy (w rzeczywistości jest to forma naciekowa w postaci drobnych rurek). Ubaw mieliśmy po pachy, na szczęście kolega miał jeszcze jedno opakowanie przygotowanego makaronu.


Danie bardzo mi smakowało, dlatego poprosiłam kolegę o przepis. Z wielkim bólem zdradził mi sekret tego pysznego smaku.


Czas przygotowania: 30min

Składniki:
- paczka makaronu np. świderki
- ok 300g piersi z kurczaka
- 400g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 duży serek topiony śmietankowy np. Hochland
- tymianek, słodka papryka, sól, pieprz
- olej do smażenia
sos beszamelowy

1. Ugotuj makaron.
2. Rozgrzej na patelni olej. Dodaj sól, pieprz, tymianek i paprykę.
3. Dodaj pokrojoną drobno cebulę i podsmaż.
4. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
5. Dodaj pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka.
6. Smaż całość, aż kurczak będzie gotowy.
7. Zrób sos beszamelowy. Do gotowego sosu dodaj serek topiony. Poczekaj aż się rozpuści.
8. Do żaroodpornego półmiska włóż połowę makaronu, dodaj połowę kurczaka, polej połową sosu beszamelowego z serkiem topionym. Następnie nałóż resztę makarony, kurczaka i sosu.
9. Piecz w 180oC ok 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz