Noże

Noże

czwartek, 21 marca 2013

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy odkrył Louisa de Béchameil. Wg legendy pracował nad jego smakiem kilkanaście lat. Cóż za determinacja. Teraz wystarczy kilkanaście minut, aby zrobić go samemu w domu.

Ja osobiście uwielbiam sos beszamelowy. M niestety go nie lubi, dlatego pozwalam sobie na ten przysmak tylko wtedy, gdy M siedzi na budowie i zajada się cateringowymi kotletami.

Sos jest świetny do zapiekania warzyw, makaronów a także do lasagne. Dobrze komponuje się również z gotowanymi warzywami np. brokułami.

Jest to prosty i szybki w przygotowaniu sos. Dodatkowo w smaku jest przepyszny. Wszystko brzmi świetnie, jednak sos ma dwie poważne wady. Jest niestety ciężkostrawny i kaloryczny. 3:2 dla sosu beszamelowego - można jeść :)


Czas przygotowania: 10-15min

Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa

1. Roztop masło na małym ogniu.
2. Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą.
3. Gdy masa będzie jednolita, powoli dodawaj mleko.
4. Cały czas podgrzewaj sos na małym ogniu i mieszaj (pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał).
5. Gdy sos zgęstnieje dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
6. Doprowadź do wrzenia i odstaw (sos jeszcze zgęstnieje).

Uwaga! Sos bardzo łatwo przypalić, dlatego należy go często mieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz