Noże

Noże

czwartek, 30 maja 2013

Naleśniki na słodko

25.05.2013 odbyły się Mistrzostwa Polski w technikach jaskiniowych w Wojcieszowie. Sekcję Wspinaczki Linowej do której należę reprezentowało 8 zawodników. Specjalnie dla nich oraz dla osób im kibicujących przygotowałam naleśniki. Wszyscy byli zadowoleni, więc można uznać że się udały (albo że byli bardzo głodni).


Czas przygotowania: 30 min
Składniki (na ok 20 szt):
- 3 szklanki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- łyżka kakao
- łyżeczka cynamonu

1. Zmiksuj wszystkie składniki.
2. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka - dodaj mąki, zbyt gęsta - dodaj mleka lub wody.
3. Smaruj rozgrzaną patelnię słoniną i wlewaj na nią ciasto.
4. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
5. Podawaj z serkiem, dżemem, owocami, nutellą itp.

3 komentarze:

  1. Były pyszne! Naprawdę nas miło zaskoczyłaś tą pysznością. Szkoda tylko że na zimno - musimy Ci Ola przenośną mikrofalówkę kupić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak się robi takie serduszka na naleśnikach? no jak?

    OdpowiedzUsuń