Noże

Noże

sobota, 22 czerwca 2013

Placki ziemniaczane

Pyszne, sycące i niestety bardzo tłuste - placki ziemniaczane. Zagościły na moim stole jako obiad dla mojej Beatki - wegetarianki. Jedni lubią na słodko, ja wolę z sosem grzybowym. I koniecznie z tymiankiem!



Czas przygotowania: 30-40min

Składniki (na 3 porcje):
- 8-10 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- mąka krupczatka
- sól, pieprz, tymianek

1. Obierz ziemniaki i cebulę. Zetrzyj je na małych oczkach.
2. Dodaj jajka, przyprawy (nie żałuj tymianku) i mąkę.
3. Wymieszaj. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka - dodaj więcej mąki.
4. Smaż na oleju na złotobrązowy kolor z obu stron.
5. Podawaj z sosem grzybowym.

1 komentarz:

  1. Przepyszne!!! Bardzo polecam, znikają z talerza w mgnieniu oka ;)

    OdpowiedzUsuń