Noże

Noże

czwartek, 18 lipca 2013

Cytrynowo - tymiankowa pierś z kurczaka

Ciekawy pomysł na kurczaka. Uwielbiam tymianek, a jego połączenie z cytryną jest idealne. Danie to może być niezwykle pyszne i może stanowić świetny element wykwintnego obiadu czy kolacji. Mój kurczak był bardzo dobry, chociaż wiele drobiazgów poszło nie tak. Poprawnie zrobiony będzie genialny. Na pewno spróbuję go wykonać jeszcze nie jeden raz.

Składniki (na 2 porcji):
- 300g piersi z kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- sól, tymianek
- posypka ziołowa: 1 łyżeczka listków tymianku, 1 roztarty ząbek czosnku, 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

1. Zrób marynatę - wymieszaj sok z cytryny z pieprzem i szczyptą soli. Powoli, ciągle mieszając, wlewaj oliwę, aż powstanie emulsja.
2. Pierś podziel na mniejsze kawałki i lekko spłaszcz (nie tłucz).
3. Zalej piersi marynatą (w miseczce lub woreczku foliowym) i wstaw do lodówki na pół godziny.
4. Przygotuj posypkę ziołową, mieszając wszystkie jej składniki.
5. Mięso osącz i smaż na patelni.
6. Na każdym usmażonym kawałku ułóż porcję posypki ziołowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz