Noże

Noże

poniedziałek, 9 września 2013

Brownie z malinami i herbatnikami

Na razie jest to moje ulubione brownie. Nie podobają mi się w nim 2 rzeczy: strasznie uzależnia i za szybko znika! Ciasto przetestowane w podróży, długo wytrzymuje i daje pozytywny, czekoladowy zastrzyk energii :)


Czas przygotowania: 15min + 30min pieczenie

Składniki (na dużą blachę):
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 220 g cukru
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
 - 150g malin
- 1 opakowanie herbatników

Rozpuść masło i czekoladę na parze. Odstaw, aż się lekko przestudzi. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewaj masę czekoladową i wymieszaj. Dodaj kakao, aromat waniliowy, mąkę i sól, dokładnie wymieszaj. Dodaj pokruszone herbatniki oraz 1/3 malin. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a wierzch ciasta posyp pozostałymi malinami. Piecz w 175oC około 30 min. Ciasto powinno być suche z wierzchu i jeszcze mokre w środku.

2 komentarze:

  1. Rewelacyjne! Najlepsze jakie do tej pory jadłam.

    OdpowiedzUsuń