Noże

Noże

środa, 4 września 2013

Zupa z soczewicy

Zupę z soczewicy poznałam dzięki znajomemu podczas wyprawy speleologicznej Picos de Europa w Hiszpanii. Na bazie, gdzie jadało się głównie parówki, zupa z soczewicy była prawdziwym rarytasem. Zrobiłam ją wg zaleceń znajomego, z własnymi zmianami. Zupa wyszła przepyszna. M i doktorek, który zawitał u nas na obiedzie po przerwie wakacyjnej, byli zachwyceni. 



Czas przygotowania: 30-40 min
Składniki:
- 500g soczewicy
- bulion na włoszczyźnie (lub kostka bulionowa) - ilość bulionu zależy od tego, jak gęstą chcemy mieć zupę
- 2-3 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- bazylia, sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Soczewicę namocz w garnku przez noc (w przeciwnym razie gotowanie zajmie znacznie więcej czasu). Gotuj soczewicę przez około 15 min na bulionie. Na patelni podsmaż lekko cebulę z czosnkiem. Dodaj do soczewicy. Gotuj kolejne 15 min. Na koniec dodaj przyprawy do smaku i koncentrat. Gotuj aż soczewica będzie miękka (po wcześniejszych 30 min gotowania już powinna być dobra).


Tak wyglądała nasza baza, z której poza zupą z soczewicy wyniosłam również piękne zdjęcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz