Noże

Noże

sobota, 26 października 2013

Sos z maślaków

Już chyba po raz ostatni w  tym sezonie byłam na grzybach.
Znalazłam sporo maślaków, z których zrobiłam przepyszny sos. Maślaki są dosyć niewdzięcznymi grzybami (obieranie momentami doprowadza mnie do szału), ale ich walory smakowe są tego warte.


Czas przygotowania:  20 min + obieranie maślaków :)


Składniki:
- 5-6 dużych maślaków
- 1 duża cebula
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki mleka
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz


Obierz maślaki ze skórki i umyj, jeżeli jest taka potrzeba (myj krótko, maślaki szybko chłoną wodę). Pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkuj, podsmaż na maśle. Dodaj maślaki i podsmaż, aż stracą trochę objętości. Całość oprósz mąką i wymieszaj. Dodaj mleko i śmietanę. Pozostaw na małym ogniu około 3-5 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


2 komentarze:

  1. jakie piękne grzyby, szkoda, że już praktycznie po sezonie...
    A może jeszcze nie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda całkiem apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń