Noże

Noże

czwartek, 15 stycznia 2015

Ciasteczka czekoladowo czekoladowe z odrobiną czekolady

Uwaga! Korzystanie z poniższego przepisu grozi bardzo przyjemnym uzależnieniem!

Są to zdecydowanie jedne z najlepszych ciasteczek jakie miałam przyjemność próbować. Robię je już 3 raz. Mocno czekoladowe (prawie 0,5kg czekolady!), delikatnie mokre w środku, nie wysuszone, z subtelnnym posmakiem chilli na końcu. Mój ideał <3


Czas przygotowania: 20min + pieczenie

Składniki (na ok 25-30 sztuk):
- 2 duże jajka (L)
- 80g cukru
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 75g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60g suszonych śliwek (robiłam również z rodzynkami - ciastka wychodzą wtedy dużo słodsze)
- 2 łyżki likieru czekoladowego (może być również kawowy/śmietankowy)
- 400 g gorzkiej czekolady
- 60g masła
- 1/2 łyżeczki chilli



Pokrój suszone śliwki w małe kawałki i podgrzej na małym ogniu wraz z likierem. Rozpuść 250g czekolady i masło na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstaw masę do przestygnięcia. W tym czasie ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Zmniejsz prędkość miksera i dodaj masę czekoladową oraz olejek waniliowy. Następnie na jeszcze wolniejszych obrotach dodaj składniki suche, śliwki z likierem oraz pokrojoną na wióry (lub małe kawałki) resztę czekolady. Nakładaj po ok pół łyżki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasteczek niestety nie da się ładnie uformować, gdyż ciasto klei się do rąk - stąd ich nieco niewyjściowy wygląd). Piecz 10-12 minut, obracając blachę w połowie pieczenia. Odstaw do wystygnięcia (po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka są bardzo miękkie i łatwo je uszkodzić).


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować z rodzynkami lub morelami :)

      Usuń
  2. Mmm pycha!:)
    Zapraszam do siebie! Dzisiaj pyszna zupa krem z pieczonych buraków!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń