Noże

Noże

sobota, 7 marca 2015

Kurczak w sosie beszamelowym z limonką

W przeciwieństwie do M uwielbiam sos beszamelowy. Postanowiłam podjąć kolejną próbę przekonania go do tej pyszności. Chyba się udało, ale z pewnością wciąż nie będzie to jego ulubiony sos. Dla M w sosach rządzą pomidory.

Poniższa propozycja jest idealna na obiad lub obiado-kolację.



Czas przygotowania: 20-30 minut

Składniki (na 2 porcje):
- ulubiony makaron
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 limonka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa, kurkuma
- masło klarowane (lub olej) do smażenia


Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Kurczaka pokrój w małe kawałki, obsyp kurkumą pieprzem i solą. Smaż na patelni na maśle klarowanym aż uzyska rumiany kolor. W garnku zrób sos beszamelowy:
Roztop masło na małym ogniu, dodaj mąkę i mieszaj aż do połaczenia składników. Stopniowo dodawaj mleko. Podgrzewaj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Gdy sos będzie gotowy, dodaj do niego sok wyciśnięty z limonki.
Do sosu dodaj kurczaka i polej sosem makaron.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz