Noże

Noże

czwartek, 10 grudnia 2015

Pierniczki świąteczne 3 - miękkie!

Kolejny rok pierniczenia i chyba w końcu znalazłam idealny przepis.
Kilka dni roboty, cała kuchnia w lukrze, ale z efektu jestem bardzo zadowolona.
M oczywiście "pomagał" :)


Pierniczki po upieczeniu są wystarczająco miękkie by jeść je od razu i nie połamać sobie zębów. Tego właśnie szukałam!

Czas przygotowania: 10min + chłodzenie (30min) + pieczenie (20min)  + dekorowanie (...min) :)

 Składniki:
- 90g miodu
- 100g masła
- 100g drobnego brązowego cukru
- 380g mąki
- 1 jajko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżka prawdziwego kakao

Masło i miód podgrzej w garnku do uzyskania jednolitej masy. Przestudź.


Dodaj wszytskie pozostałe składniki i wyrób ciasto. Schłodź minimum pół godziny w lodówce (bez tego ciasto jest miękkie i ciężko się wałkuje).


Wałkuj ciasto na grubość około 2-3mm i wykrawaj pierniczki. Gotowe wzory przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 7-8 minut w temperaturze 180oC.

Przestudź ciasteczka na kratce. Dekoruj dopiero po ostygnięciu.

Pomoc M jest zawsze nieoceniona! :)

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Proszę się potem podzielić wrażeniami :)

      Usuń
  2. Coś kiepsko. Po dodaniu dodtkowego jajka i łyżki masła jakoś idzie... ale nie wiem co z tego wyjdzie bo ciasto raczej nadal zbyt sypkie... Nie wiem czy to piec...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez dodałam jajko i masło jeszcze, ale wyszły przepyszne :) piekłam je trochę dłużej zrobiły sie twarde, ale po dwóch dniach idealnie zmiękły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobię jeszcze raz, żeby dla pewności zweryfikować przepis :)

      Cieszę się że wyszły.
      Przepis jest super właśnie z tego względu, że szybko miękną - idealne dla spóźnialskich!

      Usuń
  4. A ja zrobiłam i wyszły idealna. Też piekłam troche dłużej, bo wydawały mi się zbyt miękkie. Potem jednak stwardniały i były zbyt twarde, więc chyba jednak 6-7 minut powinno wystarczyć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierniczki wyszły mega :)
    Dzięki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń