Wszystkie praliki zostały świątecznymi prezentami dla bliskich i dalszych znajomych :)
Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 3h chłodzenie + 15 minut dekorowanie
Składniki (na ok 20 trufli):
- 200g gorzkiej czekolady 70%
- 80g śmietanki min. 30%
- 30g masła
- 50g brązowego cukru
- 10 suszonych śliwek
Śmietankę doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj do niej pokruszoną czekoladę oraz masło. Odczekaj chwilę, aż czekolada i masło się rozpuści. W razie potrzeby pomóż im, stawiająć garnek z masą nad drugim garnkiem z niewielką ilością gotującej się wody. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
Masę wstaw do lodwówki na około 3 godziny. Wyjmij z lodówki i formuj z masy ładne kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do każdej z nich połówkę suszonej śliwki. Brązowy cukier spudruj (ja zrobiłam to w mikserze kielichowym) i obtaczaj w nim praliki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz