Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 3h chłodzenie + 15 minut dekorowanie
Składniki (na ok 25-30 trufli):
- 200g gorzkiej czekolady 70%
- 80g śmietanki min. 30%
- 120g + 40g ciasteczek Oreo
- 30g masła
Śmietankę doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj do niej pokruszoną czekoladę oraz masło. Odczekaj chwilę, aż czekolada i masło się rozpuści. W razie potrzeby pomóż im, stawiająć garnek z masą nad drugim garnkiem z niewielką ilością gotującej się wody. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasteczka (120g) zmiksuj lub dokładnie pokrusz. Dodaj do masy czekoladowej i wstaw do lodwówki na około 3 godziny. Wyjmij z lodówki i formuj z masy ładne kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je w pokruszonych ciasteczkach Oreo (40g).
Te praliki wylądowały w paczuszkach razem z innymi: karmelowymi w kakao, czekoladowymi z chilli w kakao oraz czekoladowymi z suszoną śliwką w brązowym cukrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz