Noże

Noże

sobota, 22 grudnia 2012

Kurczak w cieście

Czas przygotowania: ok 20 min

Składniki (na 2 porcje):
- ok 300g kurczaka
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- woda

1. Kurczaka umyj, pokrój na kawałki.
2. Dodaj sos sojowy i czosnek, wymieszaj.
3. Tak przygotowanego kurczaka dobrze jest wstawić do lodówki (najlepiej na ok 30 min, ale ja wstawiam go na czas robienia ciasta i też jest dobrze)
4. Przygotuj ciasto: do garnka wsyp mąki, sól i dodaj tyle wody, aby ciasto miało konsystencję ciasta do naleśników.
5. Do ciasta wrzuć kurczaka, wymieszaj.


6. Wykładaj na rozgrzaną patelnie lub wok kawałki kurczaka z ciastem. Smaż na złotawy kolor.


Smacznego :)


Bardzo lubię kurczaka w cieście, jednak M za nim nie przepada.
Mięso można podawać np. z ryżem i sosem (w moim przypadku ostry słodko - kwaśny). Ja dodatkowo zrobiłam do tego warzywa z patelni (kapusta, pieczarki, papryka, cebula).
Doktorek, którego talerz widać na zdjęciu był bardzo zadowolony :)

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! Zastanawiam się tylko kim jest Doktorek i co takiego zrobił, że zasłużył na taką ogromną porcję! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Doktorek zasługuje na duże porcje, dlatego że początkowa euforia (spowodowana możliwością jedzenia) zagłusza wszelkie bodźce i jegomość nie potrafi określić co zjadł.
    Krótko mówiąc, jak się go zapcha to można zapytać czy było dobre, jak sie nie zapcha - "...,daj więcej!"

    OdpowiedzUsuń
  3. Zasługuję na duże porcje, bo jestem fajny! :D W ogóle to są pomówienia!

    OdpowiedzUsuń