Noże

Noże

środa, 3 kwietnia 2013

Ciasto cytrynowe

Bardzo proste i szybkie ciasto. Przygotowanie ogranicza się praktycznie tylko do wymieszania wszystkich składników.

Jako że M wyjechał na budowę, rozdałam ciasto podczas wykładu (w ramach kursu taternictwa jaskiniowego, na który się zapisałam). Zeszło całe, co mnie bardzo ucieszyło. W smaku jest świetne, a dzięki śnieżnobiałemu lukrowi jest jeszcze lepsze.

Zamiast cytryny można dodać np. sok z pomarańczy lub limonki.


Czas przygotowania: 15 min + 40 min pieczenie

Składniki:
- 225g mąki pszennej
- 150g cukru
- 3 duże jajka
- 130g miękkiego masła
- 90ml mleka
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- łyżeczka aromatu cytrynowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 225g cukru pudru
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- posypka do ozdoby

1. Na niskich obrotach utrzyj mąkę, cukier, jajka, masło, mleko. skórkę cytrynową, sól i proszek do pieczenia.
2. Gdy składniki będą dobrze wymieszane, miksuj na średnich obrotach około 3-4 minuty, aż masa będzie jednolita, bladożółta i gęsta.
3. Przełóż ciasto do małej formy do pieczenia, piecz w 180o około 40 minut. Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe.
4. Dobrze wystudź ciasto.
5. Wymieszaj roztopione masło z cukrem pudrem. Dodaj tyle soku z cytryny, by polewa miała konsystencję gęstej pasty dającej się rozsmarować.
6. Rozprowadź polewę na powierzchni ciasta i ozdób.

1 komentarz:

  1. Ola jest (nie)fajna, bo (nie)dała mi skosztować, a na pewno było pyszne, jak wszystkie Jej wypieki :)

    OdpowiedzUsuń