Noże

Noże

niedziela, 16 marca 2014

Sałatka z fetą, rukolą i słonecznikiem

Do czasu, kiedy moja kuzynka nie dała mi spróbować tej sałatki, nie lubiłam za bardzo rukoli. Przeszkadzał mi jej ostry smak i nie mogłam się przekonać. Teraz rukolę polubiłam, chętnie dodaję ją do różnych potraw.

Zaletą sałatki jest prostota wykonania oraz smak, który nie pozwala zakończyć konsumpcji na jednej porcji.

Składniki:
- zielony ogórek
- 1 duży pomidor
- 1 opakowanie sera feta
- ok 20g świeżej rukoli
- 100-150g ziaren słonecznika
- sól, pieprz

Słonecznik upraż na patelni, aż będzie brązowy. Odstaw, aby wystygł. Ogórka bez skórki i pomidora pokrój w kostkę. Odsącz fetę, pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Umytą rukolę pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki. Na koniec dosyp słonecznika (nie może być gorący, gdyż spowoduje że sałatka się rozpłynie). Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.


2 komentarze:

  1. Wypróbowałam, pyyyyychooota. Dziękuję za ten przepis, będę z niego korzystać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogłam uwierzyć, że połączenie tych kilku składników dało taki efekt. PYCHA!Goście analizowali skład i doszukiwali się tajnego składnika��

    OdpowiedzUsuń