Noże

Noże

sobota, 3 maja 2014

Zupa krem z cebuli

Majówkowa pogoda nie zachwyca, dlatego postanowiłam trochę podnieść morale M i swoje. Niesamowicie aromatyczna i sycąca zupa krem z cebuli świetnie zdaje egzamin z poprawiania humoru. Zupa jest delikatna i ma lekko słodki smak. Polecam wszystkim jako lekarstwo na złą pogodę!

Czas przygotowania: 20min
Składniki (na 2-3 porcje):
- 600g cebuli
- 0,5l bulionu (najlepiej wołowego, ale może być również warzywny lub drobiowy)
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki masła
- 150ml wytrawnego wina
- sól, pieprz

Cebulę pokrój w piórka. W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu. Uważaj, aby nie przypalić cebuli (zupa zrobi się wtedy gorzka). Dodaj tymianek i dalej smaż, aż cebula nabierze koloru. Dolej wina i gotuj, aż prawie całe odparuje. Wlej bulion i gotuj jeszcze 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam zupe cebulowa! Świetna na każdą pore roku i sycąca.:)

    OdpowiedzUsuń