Noże

Noże

wtorek, 10 czerwca 2014

Panforte - włoskie słodkości

Przepyszny deser pochodzący z Włoch. Ciasto, a właściwie nugat z dużą ilością bakalii i miodu. Ma specyficzną, bardzo gęstą konsystencję. Najlepiej smakuje po kilku dniach od przygotowania, a przechowywać go można nawet przez kilka miesięcy.

Czas przygotowania: 15min + 40 min pieczenia

Składniki (na 8 porcji):
- 40g masła
- 130g cukru
- 140g miodu
- 50g mąki
- 100g orzechów laskowych
- 200g migdałów w słupkach
- 100g kandyzowanej skórki z cytrusów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki kakao


Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier i miód. Podgrzej a następnie odstaw do wystudzenia, a w tym czasie upraż orzechy.Do osobnej miski wsyp mąkę, uprażone orzechy, posiekaną skórkę z cytrusów, przyprawy i kakao. Dolej masę maślano-miodową.


Wszystko wymieszaj. Uwaga - masa będzie bardzo gęsta. Dno okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Wyrównaj wierzch wilgotnymi dłońmi. Piecz w 160oC około 40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz