Noże

Noże

środa, 6 stycznia 2016

Chipsy z kaki, czyli suszone persymony

Persymona, czyli kaki to bardzo ciekawy, zdrowy, w sezonie bardzo tani i jednocześnie mało popularny owoc. Wygląda jak pomidor a smakuje jak bardzo słodka śliwka.

Zawiera dużo witaminy A, witaminę C i błonnik.

Kaki pokochałam od pierwszego gryza. Postanowiłam sprawdzić czy suszone będzie równie dobre co świeże.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas suszenia: 15-19 godzin

Próby suszenia nowych owoców zawsze podejmuje od wysuszenia go bez żadnych dodatków. W tym wypadku jest to strzał w dziesiątkę. Kaki nie potrzebuje niczego! Jest wręcz idealne. M już zapowiedział, że chce takie na akcję do jaskini.

Sposób wykonania

Kaki umyj i usuń kapelusz. Obierz ze skórki (opcjonalnie, wg mnie lepsze jest ze skórką, ale wypróbowałam obie wersje). Pokrój w plastry grubości około 0,5cm.


Ułóż w suszarce i susz około 15-19 godzin. Czas suszenia zależy od grubości plastrów i pożądanego stopnia wysuszenia. U mnie wyszło 18 godzin.




Z trzech średniej wielkości świeżego kaki wyszło mi około 130g suszonego.


Wyszuszone kaki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Uważajcie! Zjadając kilka na raz można się nieźle zasłodzić. Jest to idealny zamiennik wielu niezdrowych słodyczy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Z pewnością będzie to dobra przekąska do zabrania np. w góry - szybko przywróci energię.

4 komentarze: