Noże

Noże

środa, 20 lutego 2013

Smażone warzywa z ryżem

To danie bardzo mi pasuje z kilku powodów: 
- robi się je bardzo szybko, szczególnie jeżeli wcześniej przygotujemy sobie warzywa
- zapach roznoszący się przy gotowaniu jest niemożliwy do opisania
- jest sycące i bardzo dobre
- można je odgrzewać, świetnie smakuje następnego dnia
- no i są w nim moje ukochane pieczarki ;)



Czas przygotowania: ok 40min

Składniki (na 3 porcje):
- 800g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 duże marchewki
- 1 opakowanie ryżu (można równie dobrze użyć kaszy, makaronu, kuskus)
- sól, pieprz czosnkowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- olej lub oliwa do smażenia

1. Obierz i pokrój wszystkie warzywa. Ja pokroiłam pieczarki w pół plastry, cebulę w drobną kostkę, paprykę w kostkę, marchewkę w pół talarki.
2. Rozgrzej patelnię, wlej olej i dodaj wszystkie przyprawy.
3. Dodaj cebulę i smaż przez chwilę, aż zrobi się miękka.
4. Zwiększ ogień i dodaj pieczarki. Gdy stracą trochę swojej wielkości, zmniejsz ogień.
5. Dodaj paprykę i marchewkę.
6. Całość smaż tak długo, aż marchewka będzie miękka.

*W międzyczasie nie zapomnij ugotować ryżu :)

1 komentarz:

  1. A ja bym dodała kurczaka i było by danie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń