Noże

Noże

środa, 13 lutego 2013

Ciasteczka z Nutellą

Mamusia czytała ostatnio artykuł w Wysokich obcasach o kobiecie, która wróciła z USA i do szkoły w Polsce brała kanapki z Nutellą. Był to czas, kiedy Nutella w Polsce nie była jeszcze popularna. Koledzy i koleżanki śmiali się z niej, że je kanapki z kupą.
Artykuł zainspirował mnie do zrobienia tych ciasteczek. Ciasteczka z kupą wyszły przepyszne!

Nie chciałabym się zbytnio zachwycać swoim wypiekiem, ale to jest genialne
(i tuczące).


Czas przygotowania: 20 min + 30 min w lodówce + pieczenie

Składniki (na ok 20 szt):
- 1/3 kostki masła (ok 66g)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 150g Nutelli
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej

1. Utrzyj masło z cukrem.
2. Dodaj nutellę.
3. W osobnym naczyniu przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
4. Dodaj suche składniki do masy maślano-nutellowej.
5. Dodaj mleko i drobno pokrojone kawałki czekolady.
6. Wstaw do lodówki na około 30min.
7. Piecz w 175oC przez ok 12-15min.
8. Upieczone ciasteczka pozostaw na blaszce, aż ostygną.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ciasteczka twarde acz naprawdę dobre!
    Idealne w góry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na ciasteczka z kupą całkiem nieźle się prezentują! :)

    OdpowiedzUsuń