Noże

Noże

sobota, 9 marca 2013

Kartofel bułgarski

Kartofel bułgarski to jedna z moich ulubionych wersji podania ziemniaków. Delikatny farsz, zapieczony ser i sezam - wszystko świetnie do siebie pasuje. Wykonanie proste, choć pracochłonne. Jednak zadowolenie domowników gwarantowane (u mnie uśmiechy z twarzy nie chciały zejść).
Tak przygotowane kartofle najlepiej podawać z sosem tzatziki.


Czas przygotowania: 60 min

Składniki (dla 3 osób):
- 6 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- żółty ser do posypania
- mała śmietana 18%
- sezam
- sól, pieprz, tymianek

1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach i przestudź.
2. Przetnij ugotowane ziemniaki na pół i wydrąż, tworząc owalne foremki. Uważaj, żeby nie uszkodzić ziemniaka.
3. Wydrążony miąższ ugnieć widelce.
4. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem.
5. Dodaj miąższ z ziemniaków. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
6. Smaż chwilę, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
7. Napełnij farszem wydrążone ziemniaki.
8. Posyp startym serem i sezamem.
9. Zapiekaj, aż ser się zarumieni.

1 komentarz:

  1. Was to jednak ciągnie do tych pyr! Ale w takim wydaniu to i ja bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń