Noże

Noże

poniedziałek, 4 marca 2013

Sos tzatziki

Sos tzatziki to jogurtowy sos grecki, w którym smak ogórka idealnie łączy się z jogurtem i mocno wyczuwalnym czosnkiem. Świetnie pasuje do wielu potraw - mięs, warzyw, pieczywa. Ja stosuję go najczęściej jako sos do ziemniaków. Nadaje się również do maczania warzyw, chipsów, pieczywa. Sprawdza się jako dodatek do potraw z grilla.

Sos jest prosty i szybki w wykonaniu, a dodatkowo niedrogi i bardzo smaczny.



Czas przygotowania: 10 min

Składniki:
- 1 zielony ogórek
- 0,5l jogurtu (grecki lub naturalny)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz

1. Obierz i utrzyj ogórka na tarce o grubych oczkach.
2. Posól i odstaw na chwilę, po czym odciśnij sok.
3. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do ogórka.
4. Koperek i natkę posiekaj, dodaj do ogórka.
5. Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Połącz całość z jogurtem. Odstaw do lodówki na minimum 30 min, aby sos nabrał smaku.

Smacznego

1 komentarz:

  1. O tak pieczone ziemniaczki w mundurkach i sos tzatziki! Nie ma lepszego jedzonka :)

    OdpowiedzUsuń