Gdy tylko wiosna pojawiła się za oknami uznałam, że czas na lekką wiosenną sałatkę. Wypróbowany przeze mnie przepis (z lekkimi własnymi zmianami) na takie miano zasługuje. Sałatka przypadła mi do gustu. Jest smaczna, mocna w smaku i ma mało kalorii :) M niestety nie był zachwycony, gdyż nie przepada za wędzonymi rybami i mięsami.
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
- 1 mała sałata lodowa
- 1 wędzone udko kurczaka
- 1 średni ogórek zielony
- 2 średnie marchewki
- kiełki rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- słodka papryka, majeranek, sól ziołowa, pieprz
1. Sałatę opłucz i porwij na kawałki.
2. Udko z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
3. Obierz ogórka i pokrój w półplasterki.
4. Do dużej miski przełóż sałatę i marchewkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwy, połowę kiełek rzodkiewki (można zastąpić rzeżuchą) i wymieszaj.
5. W drugiej misce wymieszaj wędzonego kurczaka i ogórka. Dodaj szczyptę słodkiej papryki i majeranku. Przypraw do smaku solą ziołową i pieprzem.
6. Połącz obie części sałatki ze sobą i wymieszaj.
7. Na wierzchu posyp kiełkami rzodkiewki.
Chociaż raz przyznam rację M. :D Ja również nie przepadam za wędzonym mięsem :) Ale wędzoną rybką nad morzem to nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńsuper ;) dobrze,że w koncu znalazlam wersję bez kalorycznego majonezu, bo kurczak w salatce jest moim ulubionym!
OdpowiedzUsuń