Noże

Noże

środa, 6 marca 2013

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym to świetne, proste, szybkie danie. Każdy bez problemu je przygotuje. Kurczaka najlepiej podawać z ulubionym makaronem, ale można również użyć ryżu.

M: "Było dobre w pytkę."


Czas przygotowania: 30 min


Składniki (na 2 porcje):
- 250-300g piersi z kurczaka
- 400g pieczarek
- 1 duża cebula
- śmietana 18%
- sól, pieprz, oregano, czerwona papryka
- natka z pietruszki
- oliwa z oliwek, masło


1. Pierś kurczaka pokrój w małe kawałki. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
2. Rozgrzej olej lub oliwę na patelni. Dodaj sól, pieprz, oregano i czerwoną paprykę.
3. Dodaj cebulę. Podsmaż chwilę.
4. Dodaj pieczarki. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, następnie dodaj kurczaka.
5. Smaż aż kurczak będzie biały. Dolej śmietanę.
6. Na małym ogniu dusić wszystko jeszcze 2-3 minuty.
7. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
8. Posypać posiekaną natki pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem.

5 komentarzy: