Noże

Noże

niedziela, 3 marca 2013

Sałata w sosie cebulowo - porowym

Czas przygotowania: ok 30min

Składniki:
- główka zielonej sałaty
- cebula (ok 100g)
- por (ok 100g)
- pęczek szczypiorku
- jogurt naturalny ok 300g
- zioła do sałatek, czerwona papryka słodka
- sól, pieprz

1. Sałatę opłucz, osusz i porwij na kawałki.
2. Obierz cebulę. Pokrój w kostkę, sparz i ostudź.
3. Opłucz pora i pokrój w kostkę.
4. Do małej miseczki przełóż cebulę, pora i jogurt naturalny. Dodaj łyżeczkę ziół do sałatek i pół łyżeczki słodkiej papryki.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
6. Do dużej miski włóż połowę sałaty, polej połową sosu. Dodaj pozostałą sałatę i pozostały sos.
7. Opłucz i drobno pokrój szczypiorek. Posyp nim wierzch sałatki.
8. Wstaw do lodówki na co najmniej 10 minut.


Bardzo fajny sos do sałaty. Szczególnie dla osób lubiących mocno cebulowy smak.

1 komentarz: