Bardzo lubię konserwowe warzywa, dlatego ta sałatka od dziś będzie należała do mojego repertuaru kulinarnego. Szybko się ją robi i długo może leżeć w lodówce. Dodatkowo jest bardzo sycąca. Idealna na drugie śniadanie lub kolację.
Czas przygotowania: ok 15min
Składniki:
- 250g makaronu ryżowego
- 300g konserwowych pieczarek
- 300g konserwowej papryki
- 200g ogórków konserwowych
- 200g szynki
- majonez
- sól, pieprz
1. Ugotuj makaron ryżowy w wodzie z solą, odcedź i ostudź.
2. Pieczarki konserwowe w zależności od wielkości - pozostaw całe lub pokrój na mniejsze części.
3. Paprykę, ogórki i szynkę pokrój w kostkę.
4. Całość włóż do dużej miski. Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku.
5. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki, aby się schłodziło.
Smacznego :)
Uwielbiam tą sałatkę tylko ja zamiast szynki dodaję kurczaka w gyrosie :) pietruszkę, świeżą paprykę i kukurydzę :) No i sos robię z jogurtu greckiego, a nie majonezu :P
OdpowiedzUsuńCoś pysznego mniammmmmmmmmm jadłabym!
OdpowiedzUsuńsałatka pewnie dobra, ale mi sie podoba pani z pupcią w mące!
OdpowiedzUsuńSałatka mega, wypróbowałam. Polecam!
OdpowiedzUsuń