Noże

Noże

poniedziałek, 25 lutego 2013

Sałatka z makaronem ryżowym i konserwowymi pieczarkami

Bardzo lubię konserwowe warzywa, dlatego ta sałatka od dziś będzie należała do mojego repertuaru kulinarnego. Szybko się ją robi i długo może leżeć w lodówce. Dodatkowo jest bardzo sycąca. Idealna na drugie śniadanie lub kolację.



Czas przygotowania: ok 15min

Składniki:
- 250g makaronu ryżowego
- 300g konserwowych pieczarek
- 300g konserwowej papryki
- 200g ogórków konserwowych
- 200g szynki
- majonez
- sól, pieprz

1. Ugotuj makaron ryżowy w wodzie z solą, odcedź i ostudź.
2. Pieczarki konserwowe w zależności od wielkości - pozostaw całe lub pokrój na mniejsze części.
3. Paprykę, ogórki i szynkę pokrój w kostkę.
4. Całość włóż do dużej miski. Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku.
5. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki, aby się schłodziło.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam tą sałatkę tylko ja zamiast szynki dodaję kurczaka w gyrosie :) pietruszkę, świeżą paprykę i kukurydzę :) No i sos robię z jogurtu greckiego, a nie majonezu :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś pysznego mniammmmmmmmmm jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatka pewnie dobra, ale mi sie podoba pani z pupcią w mące!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka mega, wypróbowałam. Polecam!

    OdpowiedzUsuń