Noże

Noże

niedziela, 24 marca 2013

Tarta z bananami

Brat zadzwonił do mnie tylko po to, by powiedzieć mi że w Biedronce można kupić silikonowe formy do pieczenia. Od razu pojechałam i zaopatrzyłam się w długo poszukiwaną formę do tarty. Kochany braciszek.
Teraz w domu, za lodówką gdzie trzymam blachy i formy, nie mieści się już nic :) Skoro już mam formę do tarty, to wypadałoby spróbować ją wykonać. To moja pierwsza tarta. Nie wiem czy wyszła, taka jakie tarty być powinna. Wiem za to, co mi smakuje i tarta bananowa należy do tej grupy.



Czas przygotowania: 20 min + 30 min chłodzenia w lodówce + 20 min pieczenia


Składniki
:
*Ciasto
- 200g mąki
- 100g twardego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 jajko
*Masa
- 500ml śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 banany

*Ciasto
1. Mąkę, masło pokrojone na kawałki i cukier puder zmiksuj, aż z ciasta zrobią się okruszki.
2. Dodaj jajko i aromat waniliowy i zagnieć ciasto.
3. Uformuj kulkę, przykryj folią i włóż do lodówki na około 30 min.
4. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Przenieś ciasto na formę do tarty. Obetnij wystające brzegi.
5. Podziurkuj spód tarty widelcem.
6. Piecz w 180oC około 20 minut

*Masa
1. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę.
2. Dodaj do roztopionej i przestudzonej czekolady 2 łyżki serka mascarpone (serek dobrze jest wcześniej rozmieszać). Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
3. Ubij śmietankę. Dodaj 2 łyżki cukru pudru.
4. Stopniowo dodawaj śmietankę do pozostałego serka mascarpone.
5. Na spód tarty wyłóż masę ciemną, następnie dodaj masę jasną.
6. Przyozdób bananami (lub innymi owocami).

Tartę najlepiej odstawić do lodówki, ale niektórzy nie potrafią się oprzeć.

3 komentarze:

  1. Jadłam przed chwileczką! Pycha :)
    Oj ciężko się oprzeć, ciężko

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu... Pycha! Milion-pięćset, sto-dziewięćset kalorii ale warte tej ceny. A słodkie jak autorka bloga :)
    "Bazowa"- dziękujemy! ;)

    OdpowiedzUsuń