Noże

Noże

czwartek, 21 lutego 2013

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i wiórkami kokosowymi

Siostrze (na urodziny) zrobiłam ciasteczka, które jej najbardziej smakowały - Ciasteczka owsiane z rodzynkami. Przy tej okazji wypróbowałam ich delikatnie zmienioną wersję, w której dodałam wiórek kokosowych.
Efekt? Ciasteczka tak samo pyszne jak ostatnio, tyle że z nutką kokosa :) Dla kokosowych łasuchów idealne.

Takie właśnie ciasteczka dostała moja największa blogowa fanka w prezencie za wytrwałość.



Czas przygotowania:  15min + pieczenie

Składniki (na 25-30 sztuk):
- 225g mąki pszennej
- 200g brązowego cukru
- 250g (1 i 1/4 kostki) miękkiego masła
- 90ml syropu klonowego
- duże jajko
- 1 i 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 375g płatków owsianych
- 180g rodzynków
- 180g wiórków kokosowych
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli

 1. Wymieszaj w misce mąkę, wiórki kokosowe, sodę, cynamon, imbir i sól.
2. W innej dużej misce utrzyj masło z cukrem na kremową masę. Dodaj syrop klonowy i ubijaj dalej aż do połączenia się wszystkich składników.
3. Dodaj jajko i olejek waniliowy.
4. Stopniowo wprowadzaj do masy składniki suche.
5. Na koniec dodaj płatki owsiane i rodzynki.
6. Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego (nie spłaszczaj!) i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy ok 2,5cm.
7. Piecz 15-20 min w 170oC na złotobrązowy kolor. Pamiętaj, aby w połowie pieczenia obrócić blachę o 180o. Nie ściągaj od razu ciastek z blachy. Poczekaj aż trochę ostygną.

2 komentarze:

  1. No poprawiłam się bo taki prezent jak dostałam zobowiązuje! Wszystkie komentarze uzupełnione, a ciasteczka potwierdzam są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka nam przywiezione-zjedzone,pycha i czekamy na więcej;)

    OdpowiedzUsuń