Sos beszamelowy odkrył Louisa de Béchameil. Wg legendy pracował nad jego smakiem kilkanaście lat. Cóż za determinacja. Teraz wystarczy kilkanaście minut, aby zrobić go samemu w domu.
Ja osobiście uwielbiam sos beszamelowy. M niestety go nie lubi, dlatego pozwalam sobie na ten przysmak tylko wtedy, gdy M siedzi na budowie i zajada się cateringowymi kotletami.
Sos jest świetny do zapiekania warzyw, makaronów a także do lasagne. Dobrze komponuje się również z gotowanymi warzywami np. brokułami.
Jest to prosty i szybki w przygotowaniu sos. Dodatkowo w smaku jest przepyszny. Wszystko brzmi świetnie, jednak sos ma dwie poważne wady. Jest niestety ciężkostrawny i kaloryczny. 3:2 dla sosu beszamelowego - można jeść :)
Czas przygotowania: 10-15min
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
1. Roztop masło na małym ogniu.
2. Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą.
3. Gdy masa będzie jednolita, powoli dodawaj mleko.
4. Cały czas podgrzewaj sos na małym ogniu i mieszaj (pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał).
5. Gdy sos zgęstnieje dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
6. Doprowadź do wrzenia i odstaw (sos jeszcze zgęstnieje).
Uwaga! Sos bardzo łatwo przypalić, dlatego należy go często mieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz