Noże

Noże

piątek, 11 stycznia 2013

Surówka z selerem na słodko

Niczego chyba tak nie lubię jak ścierania warzyw na ręcznej tarce. Nie wyobrażam sobie robienia w ten sposób np. placków ziemniaczanych. Od kiedy dostałam pod choinkę robota kuchennego, niestraszne mi ubijanie białek, mielenie mięsa czy tarkowanie warzyw. Teraz mogę wszystko - dziękuję mamusiu!
W związku z nowym urządzeniem w mojej kuchni dzisiaj trochę poszalałam i zrobiłam dwie surówki. W planach mam jeszcze ciasteczka :)

Uwielbiam surówki z selera na słodko. Do tej pory znałam połączenie go z ananasem i rodzynkami. Dzisiaj zajrzałam do szafki i wyciągnęłam z niej suszone śliwki i orzechy nerkowca. Co z tego wyszło? Czytajcie a się dowiecie.
Połączenie śliwki z ananasem mi bardzo odpowiada. Do tego orzechy nerkowca, które uwielbiam. Ta wersja surówki z selera zostaje moją ulubioną.

Macie jeszcze jakieś pomysły na połączenia? Chętnie wypróbuję.



Czas przygotowania: 15min

Składniki:
- 1 seler
- 5 plasterków ananasa
- garść orzechów nerkowca (można użyć innych orzechów, według upodobań lub zupełnie je pominąć)
- garść suszonych śliwek (równie dobrze można użyć rodzynek)
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- sok z cytryny do smaku
- cukier do smaku

1. Obierz i zetrzyj selera na małych oczkach. Skrop cytryną.
2. Dodaj pokrojone orzechy, suszone śliwki i ananasa.
3. Dodaj śmietanę i cukier.
4. Całość dobrze wymieszaj i schłodź w lodówce.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie surówki! :) I jeszcze te prażone nerkowce! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń