Zioła i przyprawy pochodzą z najróżniejszych zakątków świata. Są niezbędne w każdej kuchni i stanowią wspaniały dodatek do wszelkich potraw.
Zioła to przeważnie liście krzewów i roślin (tymianek, bazylia, majeranek).
Przyprawy mogą mieć formę owocu (pieprz, papryka), korzenia (imbir), nasion (musztarda), kory (cynamon) czy minerału (sól).
PRZYPRAWY
Anyż gwiazdowy - suszone, brunatne goździki w kształcie gwiazdki.
Mają silny anyżowy zapach i gorzkawy smak.
Stosuje się je jako dodatek do gotowanych warzyw np. kapusty, szpinaku. Powszechnie używany w kuchni chińskiej i indyjskiej.
Chilli - przyprawa pochodząca z Ameryki Południowej, przywieziona do Europy przez Krzysztofa Kolumba. Jest ostra i bardzo aromatyczna. Szeroko stosowana w kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej i chińskiej. Pasuje do dań z fasolą i warzywami strączkowymi, do drobiu i wołowiny, ostrych zup i sosów, gulaszu, pizzy.
Cynamon - przyprawa pochodząca z Cejlonu. Uzyskiwana z wysuszonej kory cynamonowców. Jest to jedna z najstarszych przypraw, szeroko wykorzystywana w celach leczniczych.
Jest niezwykle aromatyczną przyprawą i nadaje niepowtarzalny smak potrawą.
Gałka muszkatołowa - przyprawa otrzymywana z drzewa muszkatowca, ma przyjemny, intensywny zapach i jest ostra w smaku. Gałkę nie mielona zachowuje swoje właściwości nawet kilka lat. Utartą gałkę stosuje się do niektórych potraw mięsnych, deserów, ciast i słodkiego pieczywa.
Gałka wykorzystywana jest również do sosu beszamelowego.
Goździki - suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, niezwykle aromatyczne. Stosowane do win, likierów, marynat rybnych i przetworów mięsnych. Doskonała przyprawa do kompotów, owoców, nadzienia do ciast, sosu, pieczeni. Mielone goździki są składnikiem wielu ciast m.in. piernika.
Kardamon - przyprawa uprawiana na Cejlonie, jest jednym ze składników curry i zarazem jedną z najdroższych przypraw. Ma cytrusowo - eukaliptusowy smak. Nadaje się do wszelkich słodkości: ciast, pierników, deserów, kompotów, sałatek owocowych. Doskonały do sosów, sałatek, mięs i ryb.
Pieprz - to owoc pnącza pochodzącego z Indii. Jego różne odmiany (czarny, czerwony, zielony, biały) zrywane są z tej samej rośliny, jednak w różnej fazie dojrzałości i poddawane są innej obróbce. Pieprz jest uniwersalną przyprawą dodawaną do większości potrwa, co ożywia ich smak i nadaje piękny aromat. Najostrzejszy jest pieprz czerwony, najbardziej łagodny - biały.
ZIOŁA
Bazylia - zioło wywodzące się z obszarów azjatyckich i afrykańskich. Ma wiele właściwości leczniczych. Kojarzy się głównie z daniami kuchni włoskiej. Nadaje się do sałatek, świetnie smakuje w połączeniu z pomidorem, serem, grzybami, cukinią i bakłażanem.
Oregano - nazywane jest również dzikim majerankiem. Roślina wieloletnia, rosnąca w Europie i Azji Zachodniej. Powszechna w kuchni włoskiej, używana do pizz, sosów pomidorowych, zapiekanek. Dobrze komponuje się z pieczeniami, rybami i warzywami (pomidory, groch, fasola, sałata)
Rozmaryn - wieloletnia roślina z krajów śródziemnomorskich. Typowa przyprawa używana we Francji. Dodawana do smażonych ryb, grzybów, sosów, makaronów, dań z czosnkiem. Ułatwia trawienie, dlatego stosuje się go również do tłustych dań mięsnych takich jak kiełbasa, kotlety, pasztet.
Tymianek -zioło pochodzące z krajów śródziemnomorskich, o charakterystycznym, mocnym zapachu. Stosowany głównie w kuchni prowansalskiej.
Jest to moje ulubione zioło, które potrafię dodać do każdej potrawy. Najlepiej pasuje do pieczonych mięs, pieczarek, ziemniaków, kiełbasy, jaj, ryb.
tymianek to moja ulubiona przyprawa do wszystkiego :-)
OdpowiedzUsuńTo już wiem po kim to mam.
UsuńΙ alwауs spent my hаlf an houг
OdpowiedzUsuńto rеad thiѕ wеb sіtе's articles daily along with a cup of coffee.
Look into my web blog http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php