Noże

Noże

wtorek, 30 lipca 2013

Ciasteczka cytrynowe

M przyjechał i zaraz znowu wyjeżdża do pracy. Na długą drogę z Wrocławia do Torunia zrobiłam mu ciasteczka cytrynowe. Bardzo proste i równie smaczne. Najwięcej czasu zajęło mi ich ozdabianie.


Czas przygotowania: 15min + 1h w lodówce + pieczenie

Składniki (na ok 50 sztuk):
- 200g masła
- 80g cukru
- 80-90g brązowego cukru
- 1 jajko
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 330g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
lukier cytrynowy z czerwonym barwnikiem

1. Masło utrzyj z cukrem białym i brązowym na puszystą masę.
2. Dodaj jajko, sok i skórkę z cytryny.
3. Przesianą mąkę z sodą dodaj do masy. Całość dobrze wymieszaj.
4. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
5. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkuj ciasto. Wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz około 5 min w 175oC.

1 komentarz: