Latem nie zawsze mam ochotę na porządny obiad, spaghetti z sosem z pietruszki jest idealny na takie dni. Lekko, świeżo i pysznie. M był zadowolony, ja również. Danie jest dobre, nawet na zimno, a nadmiar sosu można włożyć do słoiczka, nalać na wierzch oliwę i przechowywać w lodówce.
Składniki (na 2 porcji):
- 100g makaronu spaghetti
- 30g posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 20g orzechów nerkowca
- 20g płatków migdałowych
- oliwa
- sól, pieprz
- starty parmezan
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
2. Zmiksuj blenderem natkę pietruszki, orzechy, płatki migdałowe i czosnek (można również utrzeć w moździerzu lub drewnianym tłuczkiem).
3. Powoli, stale miksując, dodawaj oliwy, aż otrzymasz spójną pastę.
4. Przypraw sos do smaku solą i pieprzem.
5. Wymieszaj makaron z sosem.
6. Posyp startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz