Można go robić cały rok - z sezonowych owoców lub, tak jak w tym przypadku, z owoców z puszki.
Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 200g masła
- 6 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 500g ananasa i brzoskwini z puszki (mogą być też inne owoce - maliny, truskawki, borówki)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- mleko do smarowania
- cukier do posypania
Zagnieć szybko ciasto z podanych składników. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 40 minut. W tym czasie przygotuj owoce - pokrój na mniejsze części, dodaj mąkę i cukier, wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj (3-4mm), przyłóż formę do ciasta i wytnij koło o 3cm większe niż foremka. Przełóż krąg do formy i wyrównaj brzegi. Zrób w cieście kilka dziurek widelcem.
Przełóż owoce na ciasto i rozłóż równomiernie w formie. Posyp szczyptą cynamonu.
Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości około 1cm. Najpierw ułóż wszystkie paski w jedną stronę. Następnie zacznij układać prostopadle kolejne paski, podnosząc co drugi już leżący pasek i przeplatając, aż powstanie kratka. Na koniec małym kieliszkiem lub szklanką wycinaj kółka. Z kółka, tym samym kieliszkiem wycinaj listki (2-3 na kółko).
Nożem zrób nacięcia imitujące żyłki. Ułóż gotowe liście na cieście. Na koniec wierzch ciasta posmaruj mlekiem (lub roztrzepanym jajkiem) i posyp cukrem. Piecz w 180oC około 40 minut.
cudne :-), robisz postępy! A gdzie kawałek do testowania?
OdpowiedzUsuń