Noże

Noże

niedziela, 24 listopada 2013

Czekoladowe muffinki

Pyszne, mocno czekoladowe muffinki. Wyśmienite w podstawowej wersji, mogą również stanowić bazę dla różnych dodatków czy dekoracji. Polecam wypróbować takie muffinki z dodatkiem np. kawałków ulubionej czekolady.


Czas przygotowania: 10min + pieczenie
Składniki (na ok 15 dużych muffinek):
- 150g masła
- 300g mąki
- 190g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej (lub dodatkowa łyżka kakao)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 170ml mleka

Roztop i przestudź masło. W misce zmiksuj jajka i mleko. W innej misce wymieszaj wszystkie sypkie produkty: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową i cukier waniliowy. Do sypkich składników dodaj zmiksowane jajka z mlekiem. Zamieszaj niedokładnie parę razy łyżką, dodaj roztopione masło. Wymieszaj - ciasto ma mieć widoczne grudki. Napełniaj papilotki masą. Piecz w 190oC około 17-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz